Špenátový quiche

Tento slaný koláč miluju. Na internetu sice najdete během vteřiny stovky receptů na slané koláče typu quiche, ale já mám pro vás svou vlastní variantu, kterou jsem si přizpůsobila podle vlastní chuti a nedám na ni dopustit. Kdyby mi někdo ještě před pár lety řekl, že tady budu pět ódy na špenátový koláč, asi bych se tomu s chutí zasmála, protože jsem celý život špenát přímo nesnášela. Nicméně časy se mění a teď bych se po tom "zeleném listí" mohla jednoduše utlouct a obvzlášť v tomto podání. Tak ho zkuste, třeba vás také přesvědčí.


Na křehké těsto budete potřebovat:
175g hladké mouky
100g studeného másla
1 žloutek
špetku soli
4 lžíce studené vody

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Při vypracovávání těsto příliš nepodsypávejte moukou. Hotové těsto zploštěte do silné placky, zabalte do potravinové folie a nechte jej v lednici 30-60 minut. 
Poté, co si těsto odpočinulo v lednici, si připravte  kruhovou dortovou formu o průměru 22-24cm nebo hlubokou formu na quiche. Těsto vyválejte válečkem do tenké placky a vystelte formu tak, aby okraje těsta sahaly do 3/4 výšky formy a náplň z koláče při pečení nevytékala. Vyrovnané těsto ve formě propíchejte několikrát vidličkou.
Nejprve budete těsto předpékat tzv. naslepo při 200 stupních. Zmačkejte větší kus pečícího papíru a znovu ho narovnejte. Papír se lépe přizpůsobí tvaru těsta, které jste pracně vyrovnávali do formy a nezdeformuje vám tak výsledný tvar koláče. Na pečící papír poté nasypte např. hrách nebo rýži (tzv. zátěž), která zabrání nafukování těsta a pečte asi 15 minut. 
Po uplynutí této doby sundejte zátěž i s pěčícím papírem a tésto pečte ještě dalších 5 minut nebo déle dokud není propečené, ale ne úplně zlatavé, jelikož jej budete ješte dopékat s náplní. Těsto vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Mezitím si připravte náplň.

Na náplň budete potřebovat:
250g špenátu (lepší je čerstvý, ale můžete použít i mražený)
1-2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
100g Eidamu
3 vejce
200g Lučiny
smetanu
sůl, pepř na dochucení

Troubu nastavte na 190 stupňů. Špenát rozmražte nebo čerstvý spařte na pánvi. Přemístěte do mísy a přidejte k němu prolisovaný česnek, nahrubo nastrouhaný Eidam, vejce, Lučinu a přilijte takové množství smetany, aby se po smíchání směs dala nalít do formy, ale nepřežeňte to, aby nebyla příliš řídká a nepromáčela vám předpečené těsto. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem, vlijte do vychladlého předpečeného těsta, které máte pořád uzavřené ve formě a pečte dokud nezačne povrch náplně zlátnout, což bude trvat 25-35 minut. 

Po upečení nechte koláč zchládnout ve formě. Servírovat ho můžete buďto ještě teplý nebo studený. V obou případech chutná skvěle.

Druhů a variant quiche existuje nespočet (mrkvový, houbový, lilkový, s kozím sýrem a tím výčet nekončí...). Mě nejvíce uchvátil právě tento špenátový. Zkoušeli jste už doma někdy péct quiche? A s jakou náplní?

Komentáře

Oblíbené příspěvky