Pohankové lívanečky - snídaně bez lepku a přidaného cukru

Už od dětství jsem obrovským milovníkem palačinek, lívanců a waflí. Nikdy jim neodolám a zbožňuju je snad na všechny způsoby. Prostě když má jídlo tvar placky, tak je u mě jeho úspěch jednoznačně zaručen :D 
V poslední době jsou mou nejoblíbenější snídaní pohankové lívance - tedy zdravější verze klasických palačinek, která je bezlepková a bez přidaného cukru. V dnešní době nás potravinářské firmy zásobují všemožnými polotovary a samozřejmě v obchodech seženete i ten na přípravu pohankových lívanců, ale není přeci jen lepší si takovou pochoutku připravit ze základních surovin sám doma? Já myslím, že rozhodné ano. Navíc vám to nezabere o moc více času než když smícháte polotovar s vodou.


Na cca 12 lívanečků si připravte (2 velké porce):

1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek mléka
1/2 hrnku vody
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
rostlinný olej, aby se vám lívanečky nepřilepovaly k pánvi

Všechny suroviny smíchejte a prošlehejte metličkou. Vzniklou směs nechte pár minut odstát, rozpalte pánev a mašlovačkou ji zlehka potřete olejem. Lívanečky smažte do zlaté barvy po obou stranách. 

Hotové lívance mají skvělou oříškovou chuť. Já je nejraději podávám s bílým neslazeným jogurtem, čerstvým ovocem, polité trochou javorového sirupu nebo skvěle může fungovat i jogurt, banán, vlašské ořechy a datlový sirup. Rozhodně zkuste s příchutěmi zaexperimentovat a budu ráda, když mi napíšete, čím jste lívance doplnili právě vy a budu se moci od vás inspirovat zase já.




Komentáře

Oblíbené příspěvky