Dýňový cheesecake se skořicovou drobenkou
Dnes si dáme jeden sladký, typicky podzimní recept z dýně. Konkrétně dýňový cheesecake, který jsem doplnila křupavou drobenkou, a který má příjemně hřejivou chuť koření a je nádherně krémový. Mě samotnou tento recept velmi příjemně překvapil jak svou nádhernou zářivou barvou, chutí, tak texturou, takže pokud máte nadbytek dýní a dýňová polévka, dýňová marmeláda nebo zavařování vás omrzelo, směle se pusťte do pečení.
Sušenkový základ:
200g máslových sušenek (já použila Bebe, ale použít můžete jakékoliv jiné máslové sušenky nebo klidně kořeněné Lotus sušenky- v tom případě už ale nepřidávejte koření a cukr)
75g másla
1 lžíce moučkového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 větší lžička mletého sušeného zázvoru
Připravte si kruhovou formu o průměru 22-24 cm. Sušenky pomelte v robotu na sypký prášek, přilijte rozpuštěné máslo a přidejte moučkový cukr a koření. Vše smíchejte, směs rovnoměrně rozprostřete na dno formy a pořádně upěchujte, aby se vám cheesecake po upečení nerozpadl. Rozpalte troubu na 170 stupňů a pečte asi 15-20 minut. Mezitím si připravte náplň.
Dýňové pyré:
500g dýně
1 hrnek vody
Dýni rozpulte a vydlabejte z ní semínka. Nakrájejte na měsíčky a pečte při 200 stupních asi 15-20 minut nebo do změknutí. Dýni nechte vychladnout, oloupejte, odvažte asi 400g, k dužině přilijte 1 hrnek vody a rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého pyré.
Náplň:
425g dýňového pyré
270g cukru krupice
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky soli
215g smetany
750g mascarpone
5 velkých vajec
Odvážené dýňové pyré dejte do rendlíku a spolu s cukrem a vším kořením včetně soli zahřejte a vařte asi 5 minut. Odstavte z ohně, přidejte smetanu a vychlaďte.
Smíchejte vychladlou dýňovou směs s mascarpone a postupně zašlehejte vejce. Nalijte směs na předpečenou sušenkovou vrstvu a formu obalte do několika vrstev alobalu. Připravte si plech, do něj položte formu v alobalu a okolo formy nalijte vařicí vodu zhruba do poloviny výšky formy. Pečte při 170 stupních hodinu až hodinu a půl, dokud není cheesecake upečený. Hotový cheesecake nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté přemístěte do lednice a nechte vychladit přes noc.
Skořicová drobenka:
100g hrubé mouky
50g másla
50g cukru
1 lžička mleté skořice
Všechny suroviny smíchejte a vytvořte drobenku, kterou rozprostřete na pečící papír. Pečte 15-20 minut při 150 stupních nebo do zlatova.
Vychlazený cheesecake uvolněte z formy a posypte upečenou křupavou drobenkou. Cheesecake servírujte vždy řádně vychlazený.
Pokud recept zkusíte, budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám povedl a jestli vám chutnal. Můj tatínek tady totiž právě s chutí bagruje už druhý kousek :)
Komentáře
Okomentovat