Snídaňové loupáčky- Makovky

Tyto loupáčky mi vždycky připomenou moje dětství. Asi první vzpomínka na ně je při svačinkách ve školce, kdy jsme je zapíjeli teplým kakaem. Pravdou je, že jsem si na ně dlouhou dobu nevzpomněla a poměrně nedávno si koupila jeden v pekárně a s obrovským nadšením a nostalgií jsem ho nesla domů jako něco posvátného. Doma po nedočkavém ochutnání jsem však  byla hodně zklamaná, protože to nebyla TA Makovka, jakou si vybavím - čerstvoučká, chutná, měkká a na povrchu nádherně lesklá...ba právě naopak. Byla suchá, matná a nebyla vůbec čerstvá. Půlku jsem tedy nespokojeně mrskla do koše a řekla si, že je prostě zkusím udělat sama.


Recept není vůbec náročný na přípravu. Nejvíce času zabere kynutí těsta, ale to čekání stojí za to, tak se směle do nich pusťte. Není nad doma upečenou makovku, která je ještě teplá z trouby. Navíc makovky vydrží čerstvé, takže máte o skvělou snídani postaráno i na druhý den (pokud je ovšem  nespořádáte okamžitě, tak jako my).

Já pracovala s polovinou dávky, což mi vyšlo na 12 menších loupáčků. Pokud chcete loupáky pořádné, dělejte klidně z celé dávky.

Těsto
450 ml vlažného mléka
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla (pokud sádlo nemáte, můžete ho nahradit i máslem)
12 g soli
60 g droždí 
1 vejce

na dokončení:
nemletý mák
1 rozšlehané vejce

Ve vlažném mléce rozpusťte 2 lžíce cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte odpočívat cca 10-15 minut na teplém místě. Do mísy od robota dejte všechny zbývající suroviny, tedy mouku, zbytek cukru, sádlo, sůl, vejce, na závěr přilijte mléko s aktivovaným droždím a robota nechte odbýt těžkou práci. Než se těsto zpracuje, bude to trvat přibližně 10 minut. 

Vypněte robot a vyklopte těsto na vál, který jste si pomoučili hladkou moukou. Trochu těsto prohněťte a vytvořte z něj 4 bochánky. Ty trochu poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut. (Pokud pracujete s polovinou dávky, budete mít z těsta bochánky 2).

Po vykynutí vyválejte každý bochánek na cca 4 mm silné kolo (nebo aspoň něco-jako-kolo :D )
a rozkrojte ho na 6 trojúhelníků. Vzniklé trojúhelníky srolujte do rohlíčků: začněte se širším koncem a rolujte směrem k úzkému. Rohlíčky položte na plech úzkým konce dolů,aby se vám v troubě "nerozbalily" a nechte kynout pod utěrkou dalších 45 minut. 

Zapněte troubu na 160 °C, rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pečte 15 - 20 minut dozlatova.


Užijte si je! :)








Komentáře

Oblíbené příspěvky