Domácí křupavý chléb pro lenochy
Tento chleba doma pečeme pravidelně už několik let. Kdokoli ho u nás ochutnal, nechtěl věřit, že je skutečně pečený v domácích podmínkách. Předností tohoto chleba je perfektně vypečená kůrčička, která krásně křupe. A víte co je na něm úplně nejlepší? Nejen že vám při pečení dokonale provoní celý domov, ale je absolutně bez práce! Zvládnete ho bez použití váhy či kuchyňského robota. Práci za vás udělá chléb sám přes noc a vy ho jen ráno šoupnete do rozpálené trouby. Joo, takové recepty u nás doma máme v oblibě ze všeho nejvíc.
Na jeden bochník budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky (já nahradila 1 hrnek moukou celozrnnou, ale můžete použít také mouku chlebovou nebo žitnou)
1/2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli
1,5 hrnku vody
litinový hrnec či skleněnou zapékací mísu s poklicí
Pokud máte rádi, můžete přidat do těsta kmín (chia, dýňová, sezamová či jiná semínka).
Všechny suroviny smíchejte ve větší míse vařečkou a vytvořte homogenní hmotu. Těsto nemusíte nijak zdlouhavě hnětat, jen prostě vše spojte. Povrch těsta zasypte moukou, přes mísu přehoďte utěrku a nechte těsto pracovat nejlépe přes noc, nejméně však 8 hodin. Tím vaše práce v podstatě skončila.
Druhý den ráno ještě projeďte těsto vařečkou, opět poprašte povrch moukou a nechte ještě kynout 2 hodiny. Rozpalte troubu na 230 stupňů, vložte do ní suchou čistou skleněnou mísu nebo litinový hrnec včetně poklice a nepřikrytý hrnec nechte v troubě vypálit po dobu 30 minut. Po uplynutí třiceti minut nádobu z trouby nevytahujte, jen do ní vyklopte pomoučené těsto, povrch posypte vybranými semínky či kmínem, přikryjte poklicí a pečte 30 minut. Poté chleba odkryjte a pečte bez poklice ještě 15-20 minut do požadované barvy a vypečení kůrky.
A jak jste na tom vy? Pečete si vlastní chleba? Upéct si doma vlastní bochník je teď velmi v kurzu a já se už dlouhou dobu chystám na ten opravdový boj s kváskem. Pravdou ale je, že tento chleba je tak dobrý, že jsem se ještě nedonutila na to "velké" pečení kváskového chleba vrhnout (nebo je to moje lenost, ale to bych tady nerada přiznávala :D )
Chlebu zdar!
Komentáře
Okomentovat