RAW kakaové kuličky alá tyčinka Bombus

Menší nostalgickou slohovou práci na začátek si neodpustím😊
Kolik druhů vánočního cukroví máte letos už napečeno? Jedno? Dvě? Deset? U nás to letos s vánočním pečením nehodláme nijak přehánět. Předešlé roky jsme si to s tím přeháněním slibovaly také, ale nikdy jsme se neudržely a z šuplíku do poslední chvíle tahaly stále další a další recepty, bez kterých by přeci nebyly ty pravé Vánoce. Ale  jedno Vám povím. Vánoce opravdu nejsou ani o počtu druhů cukroví, dárků nebo o tom, jak máte utřený prach na té nejvyšší poličce v kuchyni. Jde hlavně o to, užít si ten krásný, jedinečný okamžik, kdy se všichni sejdete pod třpytícím se stromečkem, dáte si spolu báječnou štědrovečerní věčeři, v teple schumlaní pod dekou budete sledovat ty nejkouzelnější pohádky a budete si užívat přítomnost vašich nejbližších.


Ale teď k věci a k tomu, proč jsem se rozhodla sepsat tento recept:
Určitě znáte naprosto delikátní raw tyčinky Bombus! Já si na nich "ujíždím" opravdu hodně a již poměrně dlouhou dobu je to má nejoblíbenější kupovaná sladkost. Vlastně asi i jediná kupovaná sladkost, protože mám ráda, když vím co jím, a tak když mě honí mlsná, tak si raději všechny sladkosti připravuji doma čerstvé a ze surovin, které si sama vyberu. Na těchto tyčinkách je mi nejsympatičtější to, že jejich složení obsahuje pouhé 3 (ano, čtete správně): 3!! ingredience, a to: datle, kakao a kakaové boby a já jsem pro vás připravila jak RAW, tak NERAW verzi této zdravé dobroty. Na 15-20 kuliček budete potřebovat:

RAW verze:
223g čerstvých datlí bez pecek nebo datlové pasty (seženete v prodejnách TESCO)
55g kakaových bobů (seženete např ve zdravé výživě nebo DM drogerii)
27g nepraženého kakaa (seženete ve zdravé výživě)

Čerstvé datle odpeckujte a rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou kaši. Pokud vám mixování půjde ztuha, přidejte malinko vody. Kakaové boby zbavte slupky a najemno posekejte. Do vzniklé datlové pasty přimíchejte najemno nasekané kakaové boby a odvážený kakaový prášek. Vidličkou zpracujte v kompaktnější hmotu. Pokud bude směs příliš hustá, zřeďte ji malým množstvím vody, pokud bude naopak řídká, navyšte množství kakaa. Zkrátka směs by měla být takové konzistence, aby se vám z ní dobře tvarovaly kuličky. Každou kuličku nakonec ještě obalte v kakau a máte hotovo. Pravdou je, že válení kuliček není zrovna nejčistější práce, kterou jste kdy dělali, ale věřím, že se s tím poperete statěčně.

NERAW verze:
223g sušených datlí bez pecek
55g kakaových bobů
27g kakaa

Postup bude u této verze stejně jednoduchý jako u RAW varianty s tím rozdílem, že si odpeckované datle namočíte na 30-60 minut do vody, aby se vám z nich lépe mixovala pasta. Před mixováním vodu z dalí slijte a mixujte pouze datle samotné. Vymixovanou hladkou pastu si doporučuju znovu odvážit (223g), abyste neměli směs na konci příliš hustou. Zbylý postup je úplně stejný. 

Pokud se rozhodnete pro RAW verzi, vytvoříte sladkost, která bude z ingrediencí, které si zachovaly všechny své přirozené vlastnosti a benefity. Na chuti to poznáte také, protože nepražené kakao je méně hořké a má jinou vůni než to běžně dostupné-pražené. Kuličky díky němu budou světlejší barvy.
Nicméně určitě o nic nepříjdete ani když zkusíte NERAW verzi. Kuličky budou mít malinko odlišnou chuť, ale stále to bude cukroví bez přidaného cukru ze základních, nijak nezpracovaných surovin.

Tak zkuste to letos na Vánoce třeba o něco zdravěji a hlavně se nestresujte nad ostaními maličkostmi.

Lucka



Komentáře

Oblíbené příspěvky