Celozrnné mrkvánky s povidly bez přidaného cukru

Existuje jedna věc, na které si neskutečně ujíždím a jsem schopná ji pořádat na kila. Tou neřestí jsou povidlové mrkvánky. Navíc dobrou omluvou k vámi spořádané dávce je to,že obsahují mrkev a jsou téměř bez cukru. Doporučuju mrkvánky zadělat rovnou z dvojité dávky, protože jsou pryč rychlostí blesku.


Na cca 45 ks mrkvánků budete potřebovat:

Těsto:
150g strouhané mrkve na jemno
130g másla
100g celozrnné mouky
90g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
130g povidel
trocha brandy či hnědého rumu (ne tuzemský)
1 lžička cukru moučka 
(rum i cukr můžete úplně vynechat a plnit pouze povidly)

Nastrouhejte mrkev najemno, přidejte změklé máslo, obě prosáté mouky s polečně s kypřícím práškem a solí. Ručně vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám těsto zdálo moc řídké a lepivé, přidejte mouku. Na výsledné konzistenci těsta totiž záleží,kolik vody obsahovala přidaná strouhaná mrkev. Vypracované těsto zabalte do mikrotenového sáčku a dejte odpočinout do lednice zhruba na jednu hodinu. 
Mezi tím smíchejte povidla s rumem a cukrem. 
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Odpočaté těsto vyválejte na plát silný asi 2-3mm a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 4 cm. Doprostřed koleček dejte malé množství náplně, přikryjte druhým vykrojeným kolečkem a pomocí prstů řádně utěsněte okraje, aby náplň při pečení nevytékala. Na tomto kroku si dejte opravdu záležet. Takto naplněné mrkvánky ukládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 15 minut.
Po vytažení z trouby nechte mrkvánky úplně vychladnout. Paradoxně jsou totiž chutnější, když jsou úplně vystydlé. Komu by se  mrkvánky zdály přeci jen málo sladké, může je obalit v moučkovém cukru.

Myslím, že tyto mrkvánky jsou příjemnou zdravější alternativou ke klasickým  buchtám k nedělní kávičce a děti je budou taky milovat, díky jejich tvaru :) Tak ať se povedou!


Komentáře

Oblíbené příspěvky