Domácí lístkové těsto s přídavkem celozrnné mouky

Už jste někdy četli složení kupovaného lístkového těsta? Že ne? Tak si ho příště přečíst zkuste, protože do pravého listového těsta patří samozřejmě máslo a to v těch kupovaných, aby člověk pohledal. A tohle byl přesně ten důvod, proč jsem se vrhla na výrobu domácího lístkového těsta i já. Na první pohled se možná bude postup zdát trochu náročnější a zdlouhavý, ale jakmile se do toho pustíte, tak zjistíte, že je to vlastně úplně jednoduché a tolik práce vás to nestojí.


Tento recept s celozrnnou moukou navíc vznikl vlastně úplnou náhodou, kdy mi (jako obvykle) došla hladká mouka a já ji nahradila moukou celozrnnou a čekala, co z toho vyleze. O to větším překvapením pro mě bylo, když se vše podařilo a vznikla zase možná o něco málo zdravější varianta, přičemž to na chuti těstu neubralo. Na těsto o konečné hmotnosti zhruba 500g budete potřebovat:

Máslové těsto:
250g másla
100g hladké mouky

Do mísy odvažte mouku a přidejte na máslo nakrájené na menší kostičky. Vpracujte mouku do másla tak, aby  jste máslo zbytečne moc nezahřívali, zabalte do potravinářské folie a ihned dejte chladit do lednice minimálně na 30 minut.

Vodové těsto:
100g hladké mouky
50g celozrnné mouky
75g vlažné vody
špetka soli
1 lžička octu
1 větší žloutek
celozrnná mouka na podsypávání

Všechny suroviny smíchejte, vytvořte nelepivé těsto a nechte těsto odpočívat asi 15 minut.

Mezi tím vyválejte z máslového těsta čtverec o délce strany 20cm. Nejlépe vám to půjde mezi dvěma pečícími papíry a dejte opět chladit na 30 minut do lednice.

Z odpočinutého vodového těsta vyválejte čtverec jen o něco málo větší než jste váleli čtverec z máslového těsta. Na vyválené vodové těsto položte "nakoso" těsto máslové a zabalte máslové těsto do vodového, tak aby jste utěsnili všechny otvory a máslo vám nevytékalo z těsta. Vytvořite tím z vodového těsta jakoby "obáĺku" pro těsto máslové, které v něm bude zabaleno. Pro lepší představu přikládám náčrt vložení máslového těsta do vodového:
Ze získaného čtverce vyválejte obdelník a složte nejprve jeho krajní čtvrtiny směrem do středu těsta, poté přehněte ve středu ješte jednou. Takto složené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočinout 30 minut.

Slideshare.net

Vychlazené těsto opět rozválejte na obdelník a poskládejte na čtvrtiny stejným způsobem jako v předešlém kroku. Poté jej opět uložte do lednice na půl hodiny. Takto těsto vyvalujte a skládejte celkem 4x.

Těsto nechte nakonec odpočinout nejlépe do druhého dne, pak ho můžete směle použít dle vlastní libosti na sladké nebo slané dobroty.









Komentáře

Oblíbené příspěvky