Skořicový kringel

Kringel má své kořeny v Estonsku, kde patří mezi tradiční sladkosti a má typický tvar věnce. Jeho základem je kynuté těsto provoněné máslem, cukrem a skořicí. Kringel je na povrchu křupavý, a chuťově připomíná trdelník, uvnitř je naopak měkký a krásně pruhovaný, díky speciálnímu postupu při motání koláče. 
Pokud si chcete zpříjemnit pochmurný podzimní víkend a provonět váš domov hřejivou vůní skořice, pak je ideální příležitost si upéct právě Kringel.


Na jeden velký nebo 2 menší věnce budete potřebovat:
Těsto:
250 ml mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1lžička soli
1 lžíce cukru
600 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí

Zahřejte mléko, nechte v něm rozpustit cukr a přidejte droždí. Dbejte na to, aby mléko nebylo příliš horké, aby vám kvasnice pěkně vyběhly a neznehodnotili jste si jejich aktivitu. Nechte stát cca 10 minut. 
Mezi tím si do robota navažte mouku, přidejte žloutky, sůl, rozpuštěné máslo a nakonec přilijte směs mléka a aktivovaného droždí. Vypracujte hladké těsto, povrch posypte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou asi jednu až jednu a půl hodiny.

Náplň:
100g másla
3 lžičky skořice
10 lžic cukru krupice

Po vykynutí vyklopte těsto na vál a rozdělte jej na poloviny. Každou část vyválejte na obdelník o výšce asi 0,5 cm. Rozehřejte máslo a potřete vyválené pláty těsta, tak abyste využili veškeré připravené množství.
Smíchejte cukr se skořicí a obě potřené placky posypte rovnoměrně touto směsí. Vyválené placky srolujte jako roládu.  Nyní jste vytvořili dva úhledné hady. Ty podélně rozkrojte ostrým nožem a dvojici smotejte do copu. Spojte konce copů k sobě a vytvořte tak věnec. Tímto vám vzniknou 2 menší věnce, které umístěte na pečící papír, nechte ješte 30 minut kynout a pak pečte na 180 stupňů asi 20 minut. 
Z těsta můžete také uplést cop složený ze všech čtyř hadů a tím pádem vám vznikne jeden velký věnec. Ten budete péct asi 35 minut.

Pokud rádi experimentujete, můžete Kringel zkusit také v kombinaci s mletými ořechy, kakaem, mákem nebo přidat hrozinky.

Věřím, že si tento jednoduchý recept zamilujete, protože u nás se snědl na posezení k nedělní kávičce a někteří zarytí odpůrci skořice si dobrovolně přidali druhý kousek.


Komentáře

Oblíbené příspěvky